УВАГА! ВАЖЛИВО ЗНАТИ! ПРО КОРОНАВІРУС!

 
img

Захист від COVID-19 такий самий, як і від інших вірусних інфекцій:
1. Зміцнюйте імунітет та слідкуйте за самопочуттям
2. Вчасно звертайтеся до лікаря
3. Мийте часто руки з милом упродовж 20-ти секунд (або користуйтесь атисептиком зі вмістом спирту 60-80%)
4. Уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ
5. Термічно обробляйте продукти
6. Уникайте дотиків до свого обличчя

 

Відповіді на основні запитання про COVID-19 – захворювання, викликане новим коронавірусом:

  1. Що таке коронавірус?

Коронавіруси — це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання різного ступеню тяжкості: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.
Захворювання, яке викликав новий коронавірус, називається COVID-19.

  1. Чи є в Україні зареєстровані випадки захворювання, викликаного новим коронавірусом?

В Україні зареєстрований один випадок захворювання на COVID-19. Хворий госпіталізований 29 лютого. Недуга виявлена у чоловіка, який у лютому здійснював поїздку до Італії. Усі контактні особи знаходяться під наглядом лікарів-епідеміологів. Зразки аналізів відправлені до ВООЗ.

  1. Наскільки захворювання, викликане новим коронавірусом, небезпечне?

20% від усіх випадків захворювань, викликаних новою коронавірусною інфекцією, є тяжкими і лише близько 3% потребують реанімаційних заходів. Україна готова надавати таку допомогу у відділеннях інтенсивної терапії.

  1. Скільки триває інкубаційний період захворювання, викликаного новим коронавірусом?

Інкубаційний період — це період часу між зараженням і появою клінічних симптомів хвороби. За рекомендацією ВООЗ, термін спостереження за особами, які контактували з пацієнтами з підтвердженою інфекцією, становить 14 днів.

  1. Чи готова Україна до випадків захворювання, викликаного новим коронавірусом?

Так, Україна має чіткий план дій. Медична система України готова реагувати на можливі випадки COVID-19 та надавати кваліфіковану медичну допомогу. В Україні близько 12-ти тисяч місць в інфекційних стаціонарах, близько 2-х тисяч лікарів-інфекціоністів та 5-ти тисяч медперсоналу. В українських лікарнях є інфекційні бокси. Система діагностування захворювання налагоджена.

  1. Чи є ліки від захворювання, викликаного новим коронавірусом?

Наразі рекомендованих лікарських засобів, призначених для профілактики чи лікування інфекції, не існує. Пацієнтам надається симптоматичне лікування.

  1. Чи достатня кількість інфекційних боксів, якщо почнуться масові випадки фіксації COVID-19?

Інфекційні бокси використовуються тільки на початкових стадіях розвитку спалаху або епідемії, надалі використовуються всі ліжка інфекційного стаціонару. Надалі перепрофільовуються інші заклади охорони здоров’я. Це світова практика.

  1. Скільки в Україні апаратів штучного дихання? Чи достатньо їх?

В Україні тільки в інфекційних лікарнях 605 апаратів штучного дихання. Цього достатньо. За потреби будуть залучені апарати штучного дихання з інших лікарень.

  1. Що з захисними костюмами? Масками дійсно не обійтися?

Україна забезпечена достатньою кількістю засобів індивідуального захисту. Медична маска допомагає обмежити поширення вірусу, якщо ви захворіли. Важливо дотримуватися гігієни рук та органів дихання, а також уникати тісних контактів з людьми, що мають симптоми захворювання.

  1. Чи є в Україні тест-система для виявлення нового коронавірусу?

Україна закупила тест-систему для виявлення нового коронавірусу. Тест-система та реагенти розраховані на обстеження 960 осіб, чого вистачить до моменту отримання чергових реагентів. Лабораторному діагностуванню на новий коронавірус підлягають лише випадки, які чітко підпадають під критерії ВООЗ як підозрілі. Захворювання, викликане новим коронавірусом, не можна називати «смертельним», адже летальність складає 3,4%

  1. Як передається захворювання?

Наразі відомо, що COVID-19 передається краплинним та контактним шляхами

Вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини

Вірус не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь на відстані понад 1,5 м. Переважає контактний шлях зараження.Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

  1. Чи можна заразитись від тварин?

Наразі немає підтверджень, що домашні тварини, наприклад, собаки або коти, можуть бути переносниками нового коронавірусу. Проте після контакту з домашніми тваринами рекомендуємо мити руки водою з милом. Це захистить вас від низки поширених бактерій, таких як кишкова паличка та сальмонелла, якими людина може заразитися від домашніх тварин.

  1. Чи передається вірус через фрукти?

Фрукти – непридатне середовище для тривалого виживання вірусу. Немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти. Нагадуємо, що фрукти необхідно ретельно мити, але це стандартна рекомендація.

  1. Скільки вірус живе на поверхнях? Чим можна вбити вірус?

Вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від низки умов. Наприклад, тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо.

  1. Чи безпечно отримувати посилки з країн, де зареєстровано випадки захворювань, спричинених новою коронавірусною інфекцією ?

Так, цілком. Неможливо заразитися COVID-19 через посилку. ВООЗ не рекомендує жодних обмежень щодо торгівлі та переміщення товарів із КНР. Доставка поштових відправлень із КНР та в КНР здійснюється у штатному режимі.

  1. Як відбувається діагностика?

На початковій стадії захворювання, спричинене новим коронавірусом, має такі ж симптоми, як інші гострі респіраторні захворювання. Визначити можуть тільки спеціальні тести. Кашель, біль у горлі, риніт, лихоманка та утруднене дихання. Сухий кашель, чхання, біль у грудині. У деяких випадках — діарея або кон’юнктивіт. У 80% людей захворювання проходить у легкій формі. Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. У цьому його небезпека.

Якщо ви протягом останніх 14-ти днів повернулись із країни, в якій зафіксовані випадки захворювань на COVID-19 або ж спілкувались із інфікованою людиною, зверніться до лікаря та повідомте йому про це.

  1. Що робити, якщо в місцевій лікарні не знають нічого про дослідження на наявність COVID-19?

Діагностика буде здійснюватися виключно у випадках, які відповідають епідеміологічному та клінічному визначенню хвороби, зазначених у рекомендаціях ВООЗ. Тестування буде проводити вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я України. Купити тест-систему для самостійного користування неможливо.

  1. Яку саме тест-систему купила Україна?

Україна купила тест-систему для виявлення COVID-19 у німецького виробника, сертифікованого ВООЗ. Реагенти у складі тест-системи дозволяють провести лабораторну діагностику нового коронавірусу на сучасному рівні. Набори розроблені в Німеччині з максимально можливим профілем виявлення для достовірного визначення зазначеного виду коронавірусу. У подальшому планується надходження додаткових реагентів від ВООЗ.

  1. Скільки часу триває тест на новий коронавірус?

До отримання результату проходить орієнтовно 5-6 годин.

  1. Чи є в регіонах тест-система для виявлення нового коронавірусу?

Тест-система знаходиться у вірусологічній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я. Рішення щодо дослідження приймають лікарі. Вони мають чіткий алгоритм дій.

  1. Коли будуть результати дослідження на наявність захворювання, спричиненого новим     коронавірусом, у людей, які перебувають в обсервації?

Результати вже готові. Усі евакуйовані, екіпаж та персонал здорові.

  1. Хто є групою ризику?

Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Вразливою групою є люди похилого віку та люди з хронічними хворобами і слабким імунітетом – вони більш схильні до розвитку тяжких захворювань. Після фіксації випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом, вразливою групою є медичні працівники. Особи, які мали прямий фізичний контакт із хворим. Прямий фізичний контакт із хворим або з інфекційними
виділеннями. Наприклад, через рукостискання. Особи, які перебували у закритому середовищі з хворими. Особи, які перебували у закритому середовищі з хворими на COVID-19 на відстані до 2-х метрів та довше 15-ти хвилин.

  1. Як себе захистити від вірусних інфекцій

Зміцнюйте імунітет та слідкуйте за самопочуттям. Повноцінне харчування, здоровий сон, фізичні вправи та водний баланс організму. Вчасно звертайтеся до лікаря . У разі появи перших симптомів ГРВІ невідкладно зверніться до свого сімейного лікаря. Мийте часто руки з милом упродовж 20-ти секунд. Або користуйтесь антисептиком, вміст спирту в якому не повинен бути менше 60-80%.Уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ. З тими, хто має симптоми застуди. Мінімальна дистанція — 1,5 метра. Термічно обробляйте продукти.

Не їжте сире м’ясо, м’ясні субпродукти та яйця. Уникайте дотиків до свого обличчя. Не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа та рота.

Якщо ви перебуваєте закордоном і потребуєте допомоги української держави, будь ласка, зв’яжіться з посольством України у країні вашого перебування.
Контакти тут: https://mfa.gov.ua/diplomatichni-ustanovi/inozemni-diplomatichni-ustanovi-v-ukrayini